Το πουλάκι και το κλαδί

Υπέροχα ταξίδια «ψυχής» από ένα πουλάκι που κάθεται πάνω σε ένα κλαδί … Το κλαδί τού προσφέρει ασφάλεια, ίσως και ευχαρίστηση. Κάθεται εκεί, κελαηδά, τρώει και απολαμβάνει να στηρίζεται πάνω στο κλαδί. Έρχεται όμως ένας μεγάλος αέρας και αρχίζει να κουνά το κλαδί αυτό και το κλαδί κινδυνεύει να σπάσει. Φοβάται το πουλί; Όχι, δε φοβάται, γιατί ξέρει δύο πράγματα: ξέρει ότι μπορεί να πετάξει και ξέρει ότι υπάρχουν και άλλα κλαδιά.

Εμείς στεκόμαστε πάνω σε ένα κλαδί και χάνουμε την επίγνωση ότι μπορούμε να πετάμε, καθώς και ότι υπάρχουν και άλλα κλαδιά. Χάνουμε την επίγνωση της αλήθει¬ας, ότι δηλαδή κάποτε δεν ήμασταν πάνω σ’ αυτό το κλαδί, κάποτε δεν είχαμε το κλαδί αυτό, ή είμαστε μόνοι μας ή είμαστε σε κάποιο άλλο κλαδί.

Θυμήσου αυτό το πουλί και δες πού έχεις σταθεί. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αν στηρίζεσαι κάπου. Δε λέμε στο πουλί να μην κάθεται πάνω στο κλαδί. Στηρίξου σε ότι υπάρχει γύρω σου, είναι ωραίο αυτό, αλλά μη φοβάσαι μήπως φύγει. Γιατί και η δύναμη υπάρχει μέσα μας να προχωρήσουμε μόνοι μας και άλλα κλαδιά υπάρχουν, αν κάποια στιγμή τα έχουμε ανάγκη!

———————————————————–

Αν και η παραβολή αυτή είναι από τις πιο γνωστές, η εκδοχή της εδώ, χρησιμοποιείται συχνά από τον Θεόδωρο για να διδάξει σε νέους, δεξιότητες ζωής, όπως την ετοιμότητα στο τυχαίο (π.χ. μια αναποδιά), τη προσαρμοστικότητα και την αποφυγή της προσκόλλησης στη συνήθεια, την ευελιξία στις επιλογές, την εξάλειψη των προσδοκιών καθώς και ότι το ταξίδι της ζωής είναι συμμετοχικό, μια και συχνά μας συμπορεύονται και άλλοι άνθρωποι.

Θεόδωρος Αντωνίου (62), εκπαιδευτικός με εξειδίκευση στο σχολικό επαγγελματικό προσανατολισμό. Η φιλοσοφία της ζωής του είναι ότι «το ταξίδι ενός ανθρώπου είναι ένα και μοναδικό, άσχετα με το αν πολλοί άλλοι άνθρωποι μπορεί να έχουν τον ίδιο προορισμό».

Email: antonioutheodore@yahoo.gr
Photo from Pexels

Comments 2

  1. Νεκταρία
    24 Σεπτεμβρίου 2018

    Πολύ διαφωτιστικό!

  2. GRA
    10 Δεκεμβρίου 2018

    Μία σημαντική συμβουλή για τη ζωή που από μόνη της σε βάζει να “κουνήσεις” από την θέση σου και να βγεις έξω από το “κουτί” σου……Σας ευχαριστούμε κ.Θεόδωρε, κι αν έχετε στην κατοχή σας κι άλλες τέτοιες συμβουλές, θα ήθελα ή νομίζω όλοι μας θα θέλαμε να τις μοιραστείτε μαζί μας.

Comments are closed.