Πώς να σταματήσω την προσκόλληση;

Λοιπόν, ναι, το παραδέχομαι … Και εγώ προσκολλούμαι κάποιες φορές σε ιδέες, ανθρώπους και πράγματα …, όπως ακριβώς ένα μικρό παιδάκι τριγυρνάει κρατώντας πολύ σφιχτά την αγαπημένη του κούκλα.

Επιστρέφοντας από το Πανεπιστήμιο Amrita και το άσραμ της Άμμας, στην Ινδία, πολλές από τις “σκιερές” γωνίες του υποσυνείδητου μυαλού μου έχουν αναδυθεί. Έτσι, η συγκέντρωσή μου δεν είναι τον τελευταίο καιρό και στα υψηλότερα επίπεδά της! Θα μοιραστώ εδώ λοιπόν μαζί σου, επτά μικρά κόλπα που κάνω για να ελευθερώσω τον εαυτό μου και να επανασυνδεθώ με το Κέντρο μου, κάθε φορά που οι επαναλαμβανόμενες σκέψεις αρχίζουν να κατακλύζουν το μυαλό μου.

1. ‘Μπλοκάρω’ τις άχρηστες σκέψεις, επαναλαμβάνοντας συνέχεια μια φράση 4-6 λέξεων (ένα μάντρα) … κάτι θετικό και αισιόδοξο, ή μια επίκληση προς μια ανώτερη από εμένα δύναμη, όπως: «Οι καταστάσεις γύρω μου συνεχώς αλλάζουν», «Νιώθω φρέσκια σαν λουλούδι», «Είμαι ελεύθερη όπως τα πουλιά», «Αφήνω τον έλεγχο της κατάστασης» . Αν τη στιγμή που επαναλαμβάνω τη φράση δεν την πολύ-πιστεύω, εξακολουθώ να την επαναλαμβάνω έστω και μηχανικά. Έχω φτάσει μέχρι και τις 870 επαναλήψεις!
2. Διατηρώ το σώμα μου σε κίνηση. Για παράδειγμα, κάνω μερικά απλά τεντώματα ή πηγαίνω για μια βόλτα με έντονο ρυθμό … ή το καλύτερο από όλα! Βάζω χορευτική μουσική όπως zumba, samba ή όποιον άλλο ρυθμό με κάνει να ‘ξεκουνηθώ’ από την προσκόλλησή μου.
3. Παίρνω τον εαυτό μου από το χέρι και τον ‘βγάζω’ στη φύση. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τις ριπές της θαλασσινής αύρας να σου γεμίζουν τα μαλλιά με αλμύρα ή από μερικές βαθιές ανάσες οξυγόνου από πεύκο.
4. ‘Σφηνώνομαι’ στο μαξιλάρι του διαλογισμού και κάνω διαλογισμό mindfulness, ακολουθώντας την αναπνοή μου, για δέκα τουλάχιστον λεπτά.
5. Καίω λίγο θυμίαμα ή το αγαπημένο μου αιθέριο έλαιο, το έλαιο της «χαράς», το περγαμόντο.
6. Επισκέπτομαι μία φίλη ή έναν φίλο και αντί για να λέω τα ‘δικά’ μου, προσπαθώ να βρεθώ σε κατάσταση ενεργής ακρόασης. Πάντα υπάρχει κάποιος που χρειάζεται την προσοχή μου, περισσότερο από ό, τι χρειάζομαι εγώ τη δική τους!
7. Παρακολουθώ την αγαπημένη μου κωμωδία.

«Η γλυκιά αίσθηση της απελευθέρωσης είναι όπως ακριβώς το μικρό παιδί που μπαίνοντας σε βαθύ ύπνο, χαλαρώνει και αφήνει να του πέσει από τα χέρια το αγαπημένο του κουκλάκι.» – Amma (Άμμα – παγκοσμίως γνωστή για το φιλανθρωπικό της έργο, Ινδή πνευματική Δασκάλα).

Αλεξία Μαίρη, (49). Πρόσφατα επέστρεψε από την Ινδία όπου δίδαξε σε μεταπτυχιακούς φοιτητές, εργαστήρια για την ενδυνάμωση γυναικών, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του Κέντρου Ισότητας των δύο φύλων του Πανεπιστημίου Amrita University. Για λεπτομέρειες για το νέο της βιβλίο: “Speak Your Truth and Lead”, κάνετε σύνδεση εδώ: www.be-heart-led.com 

Το πιστεύω της: «να γίνει εκείνη η αλλαγή που θέλει να δει στον μικροκοσμό της», email: iris@artofjoy.gr

… η φωτογραφία είναι από τους κήπους στην Πανεπιστημιούπολη του Amrita University, Κέραλα, Ινδία, αμέσως μετά τη βροχή, Αύγουστος 2019. 

Comments 2

  1. Νεκταρία
    10 Σεπτεμβρίου 2019

    Διαφωτιστικά τα μηνύματα αυτογνωσίας και εξέλιξης που μας γράφεις Αλεξία μου! Σε ευχαριστώ πολύ!

  2. 15 Σεπτεμβρίου 2019

    Με μεγάλη μου χαρά μοιράζομαι μαζί σας ότι δουλεύει για εμένα! Καλή συνέχεια με συναισθήματα “φρέσκου λουλουδιού” … αναρωτιέμαι πώς θα ήταν άραγε αυτά; … 🙂

Comments are closed.