Δίχως λόγια

Υπάρχουν στιγμές που όλες οι εκφράσεις προσωπικής επαφής, δε γεμίζουν την ψυχή σου.
Δεν αισθάνεσαι την μεστή επικοινωνία που θα επιθυμούσες.

Άργησα πολύ να το καταλάβω … και ίσως δεν χρειαζόταν να περάσω από μια πολύ οδυνηρή εμπειρία για να κατακτήσω μια τόσο απλή γνώση.

Παρατηρούσα τους ανθρώπους που με πλησίαζαν για να επικοινωνήσουν μαζί μου και να με συλλυπηθούν.

Άλλοι χαιρετώντας με την απλή γνωστή χειραψία, ψιθυρίζοντας τα τυπικά λόγια που λέγονται συνήθως.
Άλλοι έσκυβαν να με φιλήσουν στο μάγουλο με τα ίδια τυπικά λόγια.
Και άλλοι χωρίς να μιλούν, χωρίς να κλαίνε, περιμένοντας υπομονετικά τη σειρά τους, με κοιτούσαν στα μάτια και αμέσως μετά μου πρόσφεραν μια σφικτή αγκαλιά. Και έμεναν εκεί για αρκετά δευτερόλεπτα. Δίχως να αρθρώνουν λέξη …

Μιλούσε η ψυχή τους, κατ ευθείαν στη δική μου ψυχή! Εισχωρούσαν στο σώμα μου κι εγώ στο δικό τους και αντλούσα τη δύναμη και το κουράγιο, που η δική τους ψυχή ήθελε να δώσει στη δική μου.

Όταν χαιρετάμε κρατάμε την απόσταση. Όταν φιλάμε προσεγγίζουμε περισσότερο αλλά και αλλά εδώ κρατάμε επιφυλάξεις.

Όταν όμως αγκαλιάζουμε, δίνουμε κομμάτι της ψυχής μας στον άλλον.

Μοιραζόμαστε συναισθήματα, μοιραζόμαστε ανθρωπιά, μοιραζόμαστε τις ευαίσθητες πτυχές της δικής μας προσωπικότητας. Ακούμε την ψυχή του συνανθρώπου μας.

Δίνουμε δύναμη ο ένας στον άλλον.

Γλυκαίνουμε τις καρδιές μας.

Δηλώνουμε ότι είμαστε παρόντες!

Τι πιο όμορφο από αυτό;

Τι πιο όμορφο από το να αγκαλιάσεις τον φίλο σου, τον αδελφό σου, τον μετανάστη που βρέθηκε δίπλα σου χωρίς να έχει όνειρο ζωής γι αυτό, τον άνθρωπο που σε άκουσε στη δύσκολη στιγμή σου, τον τυχαίο περαστικό που βρέθηκε μπροστά σου, όταν Εσύ ένοιωθες ότι είσαι ευτυχισμένος;
Τι πιο γλυκό από το να δεχθείς μια αγκαλιά όταν αισθάνεσαι μόνος ή δυστυχισμένος;

Τι πιο όμορφο να αγκαλιάσεις το αγαπημένο σου κατοικίδιο, το ιερό σου δέντρο στην αυλή σου ή στη γλάστρα σου, το αγαπημένο σου αντικείμενο που μόνο με την αγάπη σου, του δίνεις ζωή, του δίνεις ψυχή, του δίνεις υπόσταση.
Για σκεφτείτε τι κάνουν τα μικρά παιδιά με τα λούτρινα ζωάκια τους. Τα αγκαλιάζουν σαν ζωντανά πλάσματα και τους μιλάνε. Τους έχουν δώσει ζωή και μοιράζονται μαζί τους την ευτυχία τους.

Αγκάλιασε τον κόσμο γύρω σου.

Έχεις πολλούς λόγους να αγκαλιάσεις τους ανθρώπους γύρω σου.
Να τους κάνεις ευτυχισμένους μέσα από τη δική σου ευτυχία που τους συνάντησες.
Να τους δηλώσεις ότι είστε μαζί σε κάθε ευχάριστη ή δυσάρεστη στιγμή τους.
Να τους δηλώσεις απερίφραστα ότι τους αγαπάς, χωρίς να χρειαστεί να τους το πεις!

Νίκος Ψυχογυιός, Μηχανολόγος, Εκπαιδευτικός στην επαγγελματική εκπαίδευση.

Αγαπημένη του φράση: «Πάντα υπάρχει χρόνος για ό,τι αγαπάμε»~

 

Photo by Trinity Kubassek from Pexels

Comments 11

  1. Ρενα Στεφανακη
    14 Νοεμβρίου 2019

    Πόσο αληθινό!!!!!!

  2. Αναστασία Ζησιμοπούλου
    14 Νοεμβρίου 2019

    Τρυφερός κι αληθινός!! Να είσαι καλά Νίκο μου.

  3. ΜΑΡΙΑΝΘΗ
    14 Νοεμβρίου 2019

    ΝΑΙ…
    Πάντα υπάρχει χρόνος για ό,τι αγαπάμε…
    Μόνο που το καταλαβαίνουμε όταν τον έχουμε χάσει…!!!

  4. Μαρία Πυλαρινού
    15 Νοεμβρίου 2019

    Πραγματικά, Νίκο μου, πόσο σε νιώθω! Μια αγκαλιά, όλα τα συναισθήματα… δίχως λόγια και δίχως αύριο… Να είσαι πάντα καλά!

  5. Δέσποινα Τελάκη
    15 Νοεμβρίου 2019

    “Τι πιο όμορφο από αυτό; […]Αγκάλιασε τον κόσμο γύρω σου” Σε μια αληθινή ζεστή αγκαλιά όλος ο κόσμος ……………… !!!

  6. ΕΥΤΥΧΙΑ
    17 Νοεμβρίου 2019

    Πόσο όμορφα κι αληθινά είναι τα λόγια σου,Νίκο μου!Μια ζεστή αγκαλιά,ένα βλέμμα γεμάτο κατανόηση,ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη κι ο χρόνος σταματά …κι η ψυχή παίρνει κουράγιο και δύναμη να συνεχίσει…Σ’ευχαριστούμε που μας υπενθυμίζεις πως η ευτυχία βρίσκεται στα απλά πράγματα…

  7. Ρένα Παπαδάκη Αθήνα
    18 Νοεμβρίου 2019

    Το κείμενο αυτό είναι η ΣΟΦΙΑ της ζωής μας !!! αλλά δυστυχώς την χάνουμε μέσα στην καθημερινότητα μας

  8. ΝΙΚΟΣ ΨΥΧΟΓΥΙΟΣ
    22 Νοεμβρίου 2019

    Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους που διάβασαν το άρθρο αυτό και ένιωσαν έστω λίγα από τα συναισθήματα που ήθελα να μοιραστώ.
    Δεν είμαι συγγραφέας, λόγιος, ευκαιριακός αρθρογράφος. Ούτε καν στα σχολικά μου χρόνια ένας καλός μαθητής στην ελληνική γλώσσα.
    Το άρθρο αυτό, δεν γράφτηκε από τον νου μου, ούτε από το χέρι ή το πληκτρολόγιο μου. Γράφτηκε απ ευθείας απο την ψυχή μου και θέλω να πιστεύω ότι είναι φορέας συναισθημάτων που πολλοί άνθρωποι στις μέρες μας ζούμε Αλλά ο τρόπος ζωής μας, δεν επιτρέπει την ελεύθερη έκφραση τους.
    Με αυτόν τον τρόπο, ένοιωσα ότι αγκαλιάζω όλους εσάς που το διαβάσατε και σας έδωσε την αφορμή να γυρίσετε το βλέμμα σας μέσα στην ψυχή σας και να ξαναδείτε τον εαυτό σας. Ένοιωσα επίσης και την δική σαςαγκαλιά να με πλαισιώνει και να μου δίνει καινούρια δύναμη.

    Όταν μου ζήτησε η Αλεξία να γράψω κάτι για τις αγκαλιές, δεν ήξερα αν μπορούσα να γράψω κάτι αντάξιο για τους σκοπούς της Ιριδας. Αλλά η ίδια η πρόταση της, ήταν μια ζεστή αγκαλιά για μένα αφού με περιέβαλε με την εμπιστοσύνη της να γράψω για το μπλογκ.
    Με την Αλεξία, έχουμε μοιραστεί αρκετές αγκαλιές. Είναι τρόπος που ασπαζόμαστε ο ένας τον αλλο όταν συναντιόμαστε. Η αγκαλιά αυτή ομως, ήταν διαφορετική.
    Περιείχε και ένα επιπλέον συναίσθημα. Την “εμπιστοσύνη”. Που για μένα γέννησε ένα ακόμα συναίσθημα. Την “ευθυνη”.

    Την Ευχαριστώ και την αγκαλιάζω ζεστά!

    Όπως ζεστά αγκαλιάζω όλους τους ανθρώπους που αγαπούν.
    Δηλαδή ΟΛΟΥΣ ΕΣΑΣ!

    1. 29 Φεβρουαρίου 2020

      Και εδώ Νίκο ένα πολύ όμορφο άρθρο από τον γνωστό Βιετναμέζο μοναχό τον Thich Nhat Hanh, που έχει ιδρύσει την πρακτική του “hugging meditation” (του “διαλογισμού της συνειδητής αγκαλιάς”). Νομίζω ότι θα σου αρέσει πολύ!
      https://www.lionsroar.com/how-to-practice-hugging-meditation/?mc_cid=9a196113a0&mc_eid=bd1b5336e3

  9. Brusko
    23 Νοεμβρίου 2019

    Αγαπημενε μου φιλε,

    ζουμε σε εναν καιρο προοδου.
    Οι περισσοτεροι ανθρωποι χρησιμοποιουν το μυαλο και τα χερια τους με τον τροπο που θα τους φερει κερδη και θα τους κανει πιο γνωστους, πιο ισχυρους. Πατανε, σπρωχνουν, παραγγωνιζουν, εκτοπιζουν, κλεβουν, ραπιζουν, γρονθοκοπουν, χτυπουν και τραυματιζουν. Τα χερια της πιο “υψηλης” κοινωνιας, των πιο σπουδαγμενων και σοφων, σχεδιαζουν οπλα, τα παραγουν, πατουν την σκανδαλη. Με την σημερινη τεχνολογικη προοδο η σφαιρα σχεδον παντα βρισκει τον στοχο. Την καρδια ενος πατερα…την κοιλια μιας εγγυου…το ματι ενος παιδιου…το κεφαλι ενος παππου… Τα ιδια τα χερια χρησιμοποιουνται μετα για να μετρανε τα κερδη απο τις “νομιμες” πολεμικες επιχειρησεις. Τα ιδια τα χερια χρησιμοποιουνται τις Κυριακες στις εκκλησιες για να αναβουν κερια και να σταυροκοποιουνται οι ευυποληπτοι, για να ευχαριστησουν τον Θεο που τους βοηθησε να σκοτωσουν “τους κακους” και να κερδισουν τοσα, ωστε απο τα δικα τους παιδια να μη λειψει ποτε ο αρτος ο επιουσιος.

    Και εσυ βρε Νικο μου ερχεσαι τωρα να μας πεις πως τα χερια μπορουν να χρησιμοποιηθουν και με αλλο τροπο;
    Πως αν σχηματισουμε με αυτα μια αγγαλια και κλεισουμε καποιον μεσα, μπορουν να γινουν αγωγος ανταλλαγης απλων ανθρωπινων συναισθηματων, αγωγος ενθαρρυνσης και παρηγοριας, αγωγος αγαπης;

    Χα…χα…χα… Χα…χα…χα…χα… Χα…χα…

    Ξυπνα Νικο μου, γινε επι τελους “ενηλικας”. Προσαρμοσου επι τελους στους καιρους μας. Μη μενεις τοσο πισω. Αυτα τα τοσο στοχαστικα λογια που μας εγραψες αποκαλυπτουν εναν αγνο, εναν αληθινο, εναν ευαισθητο ανθρωπο. Ποιος νοιαζεται σημερα για τετοιους; Ποιος νοιαζεται για τους στοχασμους του Νικολα; Αυτο στις μερες μας “δεν πουλαει”…

    ΚΙ ΟΜΩΣ…
    Εγω νοιαζομαι ΡΕ ΦΙΛΕ και σ’ αγαπω γι αυτο ακριβως που εισαι. Κι απο οτι φαινεται απο τα παρα πανω σχολια, δεν ειμαι ο μονος. Υπαρχουν και μερικοι αλλοι “ανοητοι” που σκεφτονται σαν εμας. Αυτος
    ο γνησιος και αληθινος τροπος εκφρασης, αυτη η καταθεση της ψυχης σου, μου επιβεβαιωνει για ακομα μια φορα πως δεν εσφαλα οταν πριν απο 44 χρονια εκρινα οτι στο προσωπο σου βρηκα μια αδελφη ψυχη και σε επελεξα για φιλο μου!!!

    Νικο μου σου στελνω την αγαπη μου και μια αγγαλια πλημμυρισμενη απο το νοημα που της εδωσες πιο πανω…

    1. Νίκος Ψυχογυιός
      23 Νοεμβρίου 2019

      Πόσο δίκιο έχεις!
      Κι εγώ είμαι περήφανος που η φιλία μας κρατάει τόσα χρόνια και δεν σβήνει.
      Όμως εμείς είμαστε εδώ για να αλλάξουμε στο βαθμό που μπορούμε λίγα από αυτά που μας ενοχλούν.
      Δεν θα ωφεληθουμε μονο Εμείς. Ίσως κάνουμε και άλλους Ανθρώπους να δουν μέσα τους αυτό που ο σύγχρονος τρόπος ζωής τους έχει κάνει να το κρύβουν επιδέξια.
      Να είσαι καλά!

Comments are closed.