Άκου τη φωνή της καρδιάς σου

Μέρες εγκλεισμού, μέρες αποστασιοποίησης, μοναχικότητας , μέρες στοχασμού και μεγάλων περιπάτων… Σε αυτούς τους μεγάλους περιπάτους συνάντησα και τον Μάρκο, όπως τον είχαν ονομάσει οι ντόπιοι ψαράδες.

Ο Μάρκος είναι ένας λευκοτσικνιάς, αποδημητικό πτηνό της οικογένειας των ερωδιών, που ζει κοντά σε υγροβιότοπους. Όταν τον πρωτοσυνάντησα, η παρουσία του μου τράβηξε κατευθείαν το ενδιαφέρον. Μάλιστα δεν δίστασα να τον πλησιάσω, ώστε να γίνει το φωτομοντέλο μου, ακροβατώντας αθόρυβα στα βραχάκια , προσέχοντας πάντα μήπως τον τρομάξω, αλλά και μην τυχόν βρεθώ να πλατσουρίζω στο δροσερό νεράκι…

Ικανοποιημένη από τις ακροβατικές μου λήψεις, επέστρεψα σε «ασφαλή» τοποθεσία όπου συνέχισα να παρατηρώ τον Μάρκο, εισπνέοντας συναισθήματά θαυμασμού, απεραντοσύνης γαλήνης, ευχαρίστησης και ευγνωμοσύνης. Εκπνέοντας, βλέπω τον Μάρκο να απομακρύνεται ανοίγοντας τα μεγάλα άσπρα του φτερά, μία λέξη τότε αναδύεται στο μυαλό μου, δεν είναι άλλη από την λέξη “Eλευθερία”.

Τι εύηχη λέξη, τι τεράστια η αξία της, πόσο μου είχε λείψει τις μέρες αυτές, όμως μήπως όχι μόνο τις μέρες αυτές; Συνεχίζω με διάφορα ερωτήματα να περιστρέφονται στο κεφάλι μου… Πότε νιώθεις ελεύθερος ; Πότε είσαι πραγματικά ελεύθερος; Το αγαθό της Ελευθερίας μπορεί να διακυβεύεται σε διάφορους τομείς, ποιος είναι ο πιο σημαντικός; κ.ά.

Αναζητώντας την ετυμολογία της λέξης διαπίστωσα πως υπάρχουν διάφορες εκδοχές, αυτή όμως που με εκφράζει περισσότερο και μου θυμίζει το ξένοιαστο, με αποφασιστικότητα πέταγμα του Μάρκου, προκύπτει από την αρχαία ελληνική φράση: «παρά τό ἐλεύθειν ὅπου ἐρᾶ τίς»1 , δηλαδή να πηγαίνει κάποιος εκεί που αγαπάει! Μόνο εσύ μέσα σου γνωρίζεις πραγματικά προς τα που θέλεις να κατευθυνθείς, μόνο η καρδιά σου γνωρίζει να σου πει πιο είναι το μέρος αυτό. Δεν έχεις παρά να ακούς την φωνή της, απαλλαγμένη από οποιοδήποτε παράσιτο, να φροντίζεις να βαδίζεις πάντα στο ιερό μονοπάτι της και αυτή σίγουρα θα σε ανταμείψει, κάπου εκεί μέσα σου κρύβεται το υπέρτατο αγαθό της Ελευθερίας σου!

Το τελευταίο διάστημα δε συναντώ το Μάρκο πια, υποθέτω πως θα έχει ταξιδέψει για μέρη μακρινά αφού έτσι τον πρόσταξε η φωνή της καρδιάς του …

1 .https://etymologia.gr/etymologia/%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%B1/

Ιωάννα Κοκκινίδη, (39). Καθηγήτρια ΕΠΑΛ, απόφοιτη φιλοσοφικής σχολής, μητέρα δυο κοριτσιών, ονειροπόλα, ευλογημένη και ευγνώμων για την απεραντοσύνη της Φύσης. Υποστηρίζει την περιβαλλοντολογική ομάδα ‘Φυσητήρες’ που δρουν για να υπερασπίσουν τη φύση και τον πολιτισμό της Ελλάδας, που και τα δύο αποτελούν αδιαμφισβήτητα παγκόσμια κληρονομιά.

email: giannakok@yahoo.com

Λίγα λόγια για τους ‘Φυσητήρες’: Η εθελοντική αυτή ομάδα δημιουργεί μεταξύ άλλων ηλεκτρονικές εκστρατείες για την ενημέρωση σε διεθνές και τοπικό επίπεδο της θέσπισης νόμων που είναι αντι-περιβαλλοντικοί, όπως ο πρόσφατος νόμος 4685/20, ‘εκσυγχρονισμός της περιβαλλοντικής νομοθεσίας’ και ο επίσης φετινός νόμος 4688/20, ‘Ειδικές μορφές τουρισμού και διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη’. Η βοήθειά σου είναι πολύτιμη όσο ποτέ άλλοτε! Μπορείς να ενημερωθείς σχετικά και να ενημερώσεις τους φίλους σου, εδώ:
facebook: @fysitires , instagram: fysitires , twitter: #aposyre_to, #to_akyronoume, #akyrose_to
Δράσε μαζί μας: fysitires@gmail.com
Εάν είσαι δημοσιογράφος και θέλεις να κάνεις ρεπορτάζ για κάποια από τα θέματά μας, επικοινώνησε μαζί μας στο fysitires@gmail.com

Comments 3

  1. Μικαέλα
    21 Δεκεμβρίου 2020

    Πολύ όμορφη ιστορία. Μου θύμισε ένα λευκοτσικνιά που είχα δει στη Νότια Εύβοια στο μέρος ‘Πλατανιστων’ το 2015. Εκεί το ποτάμι ενώνεται με τη θάλασσα και ένας συγγενής του Μάρκου σύχναζε στην παραλία που κάναμε μπάνιο και πολλές φορές κολυμπούσε παράλληλα με εμάς!
    Έδειχνε να επιθυμεί να βρίσκεται κοντά σε ανθρώπους.

  2. ΧΡΙΣΤΙΝΑ
    21 Δεκεμβρίου 2020

    ΤΙ ΟΜΟΡΦΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙΣ……..
    ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ 2 ΦΩΤΟ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙΣ , ΕΝΙΩΣΑ ΟΤΙ ΗΜΟΥΝΑ
    ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΚΕΙ ΣΤΑ ΒΡΑΧΙΑ .
    ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ,, ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟ ,,
    ΣΤΗ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΝΥΧΤΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ,, ΤΟΣΟ ΦΩΣ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ !!!
    ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΙΩΑΝΝΑ ΣΕ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΟΥ
    ΧΡΙΣΤΙΝΑ//ΚΡΗΤΗ//21–12–2020

  3. Ελενη κοκαρακη
    22 Δεκεμβρίου 2020

    Είναι πολύ όμορφο συγχαρητήρια πολύ όμορφο
    Και η φωτό πραγματικά πολύ εντυπωσιακές και ταξιδιάρικες
    Εμένα με ταξίδεψαν στο νησί μου στην Κρήτη (εκεί νότια λεντα )μου λείπει πολύ αλλά με της εικόνες που μας χάρισες που έχουν μήνυμα αισιοδοξίας και ελευθερίας χάρηκα πολύ να το κανείς συχνά να μας ταξιδεύεις !!!!!
    Καλές γιορτές να χαίρεσαι την οικογένεια. σου

Comments are closed.