Ο καλύτερός μου φίλος και η ελεύθερη γραφή – 7 λόγοι

Σε προτρέπω να μην σταματήσεις στον τίτλο επειδή εντόπισες λέξη ‘σχολική’! Αν δεν το έχεις δοκιμάσει ακόμα, δεν είναι αυτό που νομίζεις, ούτε τρώει πολύ χρόνο. Θα μοιραστώ εδώ μαζί σου πώς η ελεύθερη γραφή μετασχημάτισε τον κόσμο μου ριζικά και πώς το μέσο αυτό έχει γίνει ο ψυχοθεραπευτής μου, η αποτοξίνωσή μου, ο Οδηγός μου, ο μάρτυρας μου και κυρίως ο καλύτερός μου φίλος.
#journal #journaling #witness #HigherSelf #detox # ελεύθερηγραφή #ανώτεροςεαυτός

Είναι 26 Ιουνίου 2013*. Βάζω απρόθυμα το χρονόμετρο στα 20 λεπτά, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες για αρχάριους της Christiane [1], για κάτι που ονομάζεται: ελεύθερη γραφή (proprioceptive writing or journaling). Είμαι απελπισμένη. Δεν έχω με κανέναν να μιλήσω, αισθάνομαι μοναξιά και τελείως μπερδεμένη. Πού να είχα φανταστεί τότε, πόσο καθοριστική ήταν εκείνη η στιγμή και πού θα βρισκόμουν τώρα;

Το να κρατάς ένα ημερολόγιο είναι πολύ διαφορετικό από το να γράφεις σε ένα τετράδιο ελεύθερα ότι είναι στο κεφάλι σου και στην καρδιά σου τη στιγμή που θα σου έρθει. Και για το περιεχόμενο δεν υπάρχουν κανόνες, μια και μόνο εσύ θα γνωρίζεις για την ύπαρξη του τετραδίου αυτού.

Αν και δεν χρειάζεται να γράφεις σε αυτό καθημερινά, η ελεύθερη γραφή έχει γίνει πλέον μία από τις πολύ αγαπημένες μου καθημερινές πρακτικές και το τετράδιό μου … είναι ‘δεύτερη φύση’. Θεωρώ ότι η πρώτη σημείωση των σκέψεων και των συναισθημάτων μου το πρωί, σε αυτήν την μισοκοιμισμένη κατάσταση, προσπερνά το κατά τα άλλα, φλύαρο ‘μυαλό-μαϊμού’ μου και μου επιτρέπει άμεση πρόσβαση στο υποσυνείδητο, το οποίο σε αυτήν την φάση γίνεται ανοιχτή πύλη στη ψυχή μου, στις φοβίες μου, αλλά και στα βαθύτερα όνειρά μου.

Εδώ, σκέφτηκα επτά λόγους που ίσως σε πείσουν [2] να κάνεις μια δοκιμή:

1. Σου επιτρέπει να δεις τα προβλήματά σου κάτω από μία νέα οπτική γωνία και να προσεγγίσεις νέες, δημιουργικές δυνατότητες που η ορθολογική σκέψη της ημέρας, θα προσπερνούσε ή θα απέρριπτε. Η γνώση που θα αποκτήσεις θα σου δείξει ότι μπορείς να είσαι ακόμα πιο ευγνώμων για αυτό που ήδη υπάρχει στη ζωή σου. Σου δίνεται μια ευκαιρία να εστιαστείς και να απαριθμήσεις στο χαρτί, πέντε λόγους για τους οποίους η ημέρα σου ήταν τελικά λαμπρή παρά τα εμπόδια!

2. Σημειώνοντας τις σκέψεις και τα συναισθήματα, ένα ποίημα ή μια φανταστική ιστορία, αρχίζεις να καταλαβαίνεις περισσότερο τι σου αρέσει, ποιες είναι οι επιθυμίες και ποιες οι αντιπάθειές σου. Καλλιεργεί τη διαίσθησή σου.

3. Σου επιτρέπει χρόνο να είσαι με τον εαυτό σου. Νιώθεις ξεχωριστός και αναπτύσσεις μια ισχυρότερη και σταθερότερη ταυτότητα «Εαυτού». Σου δίνει μια μεγάλη ευκαιρία να καταγράψεις όλα σου τα επιτεύγματα, χωρίς να αισθάνεσαι ότι είσαι νάρκισσος ή αλαζόνας. Έτσι, η ελεύθερη γραφή είναι μια μεγάλη ενίσχυση αυτοεκτίμησης και εμπιστοσύνης στα ιδιαίτερα χαρίσματά σου. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρεις εργασία όταν νιώθεις τόσο δυνατός ότι και αν συμβαίνει εξωτερικά!

4. Είναι ένας τρόπος αποτοξίνωσης και απελευθέρωσης δύσκολων συναισθημάτων. Νιώθεις σαν να γράφεις σε έναν φίλο σου και αν αφήσεις το στιλό να κυλήσει ελεύθερα, μπορεί να λάβεις και απάντηση! Προσωπικά βρίσκω ότι εξασκώντας τακτικά ελεύθερη γραφή, έχω τώρα αποκτήσει τον δικό μου, μόνιμο ψυχοθεραπευτή.

5. Σε βοηθάει να γίνεις καλύτερος στις σχέσεις σου και στις συνεργασίες σου. Αποτυπώνοντας τις σκέψεις σου σε χαρτί, τις συνειδητοποιείς βαθύτερα και τότε μπορείς αν χρειαστεί, να τις εκφράσεις σε άλλους με περισσότερη σαφήνεια.

6. Το τετράδιο αποτελεί ένα χειροπιαστό αρχείο της ζωής σου και του οικογενειακού σου ιστορικού. Σου αναδεικνύει την εξελικτική σου πορεία προς το Φώς. Αποτελεί τον μοναδικό αυτόπτη μάρτυρα της κάθε σου δυνατής στιγμής, όπως ακριβώς εσύ τη βίωσες: από μέσα προς τα έξω.

7. Και ο πιο σημαντικός λόγος από όλους: το τετράδιο της ελεύθερης γραφής έχει γίνει ένας από τους βασικότερους τρόπους για να συνδέομαι με τον εσωτερικό μου Οδηγό, τον Ανώτερό μου Εαυτό. Τώρα απλώς θέτω μια ερώτηση, περιμένω λίγα δευτερόλεπτα, και ο στιλός οδηγεί αυτόματα το χέρι μου να γράψει τη σοφότερη απάντηση για να ‘ξεκολλήσω’ – αυτήν που είναι για το ύψιστο καλό μου. Το βρίσκω πολύ μαγικό. Και έχω μάθει πλέον να εμπιστεύομαι τις απαντήσεις. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι δεν ακολουθώ πάντα τις συμβουλές, γιατί αφορούν αυτό που πραγματικά χρειάζομαι, το οποίο δεν είναι πάντα και αυτό που θέλω! Ανεξάρτητα από αυτήν τη ‘μικρή’ λεπτομέρεια, η φωνή που δίνει τις απαντήσεις είναι πάντα ήρεμη, σταθερή, χωρίς να με κατακρίνει και γεμάτη ευσπλαχνία, με αποτέλεσμα μέσα από την ελεύθερη γραφή να έχω γίνει πλέον, ο καλύτερος φίλος του εαυτού μου.

Και εδώ κάποιες σκέψεις που ίσως να σε βοηθήσουν:

  • Αντιστεκόμαστε συχνά σε νέες συνήθειες λόγω μιας περιοριστικής μας πεποίθησης: μια παγιδευμένη εμπειρία που της έχουμε βάλει την ‘ταμπέλα’ της ‘αρνητικής’ ή ‘επώδυνης’. Αντί λοιπόν να δηλώσεις από την αρχή ότι “η ελεύθερη γραφή δεν είναι για εμένα” ή να αναβάλεις τη δοκιμή, θα μπορούσες να δεις αν αυτό το κόλπο σε βοηθήσει να προσπεράσεις το εμπόδιο που σου βάζει ο νους: μέτρησε προς τα πίσω από το 3 έως το 1, πιάσε ένα στιλό και χαρτί και αιφνιδίασε τον εαυτό σου γράφοντας την πρώτη πρόταση που θα σου έρθει στο μυαλό! Στη συνέχεια, ακολούθησέ τη με μια δεύτερη πρόταση. Παρατήρησε πώς αισθάνεσαι δίνοντας στον εαυτό σου την ευκαιρία να πάει ένα βήμα παρακάτω.
  • Εάν επιλέξεις να κρατήσεις την πεποίθηση ότι “η γραφή δεν είναι το στυλ μου” ή είσαι περισσότερο ακουστικός τύπος, τότε μπορείς να καταγράψεις τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου στο Smartphone. Βεβαιώσου βέβαια ότι έχεις βρει έναν ασφαλή χώρο αποθήκευσης των ηχογραφήσεών σου.
  • Όταν θα σου έρθει να σημειώσεις αρνητικά συναισθήματα ή σκέψεις, άφησέ τες να αποτυπωθούν ατόφιες, χωρίς να τις επικρίνεις. Αγκάλιασε τη στιγμή και άφησε την περιέργεια σου να σε οδηγήσει σαν να πρόκειται να κάνεις μια μεγάλη επιστημονική ανακάλυψη! Θα εκπαιδεύσεις έτσι τον εαυτό σου να συνειδητοποιεί κάθε φορά, ότι αυτή είναι η μόνιμη κατάσταση της ύπαρξής μας: πώς οι σκέψεις μας και τα συναισθήματά μας αλλάζουν συνέχεια, από το ένα λεπτό στο άλλο, όπως ακριβώς τα κύματα της θάλασσας. Εμείς δεν είμαστε όμως τα κύματα, αλλά ο βαθύς, ήρεμος Ωκεανός κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
  • Το τετράδιο της ελεύθερης γραφής σου, είναι ιδιωτικό, οπότε βεβαιώσου ότι δεν θα το δουν άλλα μάτια. Με αυτόν τον τρόπο θα αισθανθείς πάντα ελεύθερος να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου.
  • Τα πρώτα λεπτά της αφύπνισης μετά τον νυχτερινό σου ύπνο, να θυμάσαι ότι το συνειδητό μυαλό (ορθολογική σκέψη) εξακολουθεί να ‘κοιμάται’ και έτσι έχουμε ανεμπόδιστη πρόσβαση στο υποσυνείδητο και κάποιες φορές και στο Υπερσυνείδητο. Τα εγκεφαλικά μας κύματα βρίσκονται σε λειτουργία Theta, αυτήν της ονειρικής κατάστασης. Σε αυτήν την κατάσταση πραγματοποιείται και η σιωπηρή, σε βάθος μάθηση.

* Η πρώτη μου εγγραφή ‘ελεύθερης γραφής’ ήταν πριν από 6,5 χρόνια και την ξεκίνησα κάπως απρόθυμα και ήδη μέσα σε μια ‘βαθιά σκοτεινή κοιλάδα’. Εδώ στη μεταφράζω, γιατί η γλώσσα της ψυχής μου εκφράζεται στο χαρτί στα αγγλικά: «Φθινοπωρινά φύλλα. Δεν έχω ακόμη κόψει το δέντρο με τα κόκκινα φύλλα. Είμαι λυπημένη που το βλέπω σε μια τέτοια κατάσταση. Αισθάνομαι πολύ λυπημένη. Νιώθω σαν να θέλω να κλάψω. Γιατί άραγε; Τι θέλω επιτέλους; Να γελώ, να νιώθω σαν παιδί, δίχως ανησυχία …» και 20 λεπτά αργότερα, ο στιλός μου σταμάτησε πάνω στην ‘κορυφή ενός βουνού’: «[…] άκουσέ με για μία φορά: Αφέσου! Άδραξε την ημέρα! Πιάσε το πανί της ιστιοσανίδας! Μπορείς να τα καταφέρεις! Είναι η σειρά σου! Το κάλεσμά σου! Εμπρός, πάμε!».

[1] Northurp, Christiane (2010), Women’s Bodies, Women’s Wisdom, Bantam Books, Random House, Inc., US.
[2] Tzortzaki, Alexia Mary, (2019), “Speak Your Truth and Lead”, www.be-heart.led.com

Αλεξία Μαίρη, (σύντομα στα 51). Αναζητεί νέους τρόπους για να εισχωρήσει στα άδυτα του υποσυνείδητού της και να ανοίξουν οι ορίζοντές της σε νέες εμπειρίες. Έχει τη χαρά να μοιράζεται συχνά τους τρόπους αυτούς με τα φρέσκα μυαλά του κύκλου της και με την καθοδήγησή τους ‘κατασκευάζει’ νέα εργαλεία αυτο-ανακάλυψης. Είναι αφιερωμένη στο Όραμα: «Ενδυνάμωση των Νέων με σκοπό να γίνουν Ενεργοί Πολίτες του Πλανήτη μας». Το πιο πρόσφατο βιβλίο της είναι το: ‘Speak Your Truth and Lead’. Περισσότερες λεπτομέρειες στο: www.beheartled.com

Η αγαπημένη της φράση αυτόν τον καιρό είναι: «Παίρνω βαθιές ανάσες».

email: iris@ArtofJoy.gr

Photo by Damir Mijailovic from Pexels

Comments 8

  1. Elefteria Milaki
    1 Ιανουαρίου 2021

    Συνειδητοποίησα στα 40 ότι η ως τώρα ζωή μου ήταν σαν μυθιστόρημα και χωρίς να ενσαρκώσω τα όνειρα και τα ιδανικά της κοινωνίας μας (τον πλούσιο γάμο! και την μεγάλη! καριέρα)…
    Αυτό το βιβλίο θα ήθελα μια μέρα να το μοιραστώ με όλους!

    1. 28 Ιανουαρίου 2021

      Προτείνω να μην το αφήσεις για πολύ αργότερα αγαπημένη μου Ελευθερία. Χρειαζόμαστε παραδείγματα Ηγέτιδων (αυτών που ξεστρατίζουν από τον χαρτογραφημένο δρόμο)!

  2. ΧΡΙΣΤΙΝΑ
    1 Ιανουαρίου 2021

    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ , ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΦΩΤΙΣΗ .
    ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 2021 ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΩ ,, ΚΑΙ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΩ ΓΙΑΤΙ ΠΗΡΑ ΕΝΑ ΘΕΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΩ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΔΙΣΤΑΖΩ .
    ΧΤΕΣ ΒΡΑΔΥ ΠΡΙΝ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΗΣΩ ΤΟ 2020 ΕΓΡΑΨΑ 3 ΛΙΣΤΕΣ ,, ΜΙΑ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΤΗΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2020–ΜΙΑ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΕΥΓΝΩΜΩΝ—ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΓΙΑ ΤΟ 2021 ,, ΗΤΑΝ Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΕΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΕΝΙΩΣΑ ΛΙΓΟ ΟΜΟΡΦΑ .
    ΣΚΕΦΤΗΚΑ ΟΤΙ ΙΣΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΩ ΝΑ ΓΡΑΦΩ ΣΚΕΨΕΙΣ—ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ……
    ΙΣΩΣ ΕΙΝΑΙ ΛΥΤΡΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΟΠΩΣ ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ .
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ .

    1. 28 Ιανουαρίου 2021

      Χριστίνα Όμορφη!! Είσαι Αστέρι Αυτόφωτο. Εσύ πήρες την ιδέα και την ανέπτυξες ακόμα πιο πέρα. Εξαιρετικές οι τρεις λίστες. Ίσως μπορούμε να κάνουμε κάτι παρόμοιο πιο συχνά … π.χ. στην αρχή κάθε μήνα, ή με κάθε Νέα Σελήνη 🙂

  3. Βασιλική
    1 Ιανουαρίου 2021

    Το να γράφω σε χαρτί σκέψεις και συναισθήματα με βοηθάει πολύ!! Συνήθως κάνω 5στηλο με τις στήλες να περιλαμβάνουν ερέθισμα, σκέψεις, συναισθήματα/σωματικά συμπτώματα/συμπεριφορά,νέες σκέψεις,νέα συναισθήματα. Είναι τεχνική που χρησιμοποιούμε στην γνωσιακή ψυχοθεραπεία. Με βοηθάει πολύ!! Σας ευχαριστώ για το αισιόδοξο μήνυμα! Στόχος μου είναι να γράφω πιο συχνά το 2021 για να μπορέσω να βοηθήσω τον εαυτό μου περισσότερο! Σας ευχαριστώ καλή χρονιά με υγεία και αγάπη!!!

    1. 28 Ιανουαρίου 2021

      Εξαιρετική η τεχνική που εφαρμόζεις για ανάλυση και ψυχοθεραπεία (χρησιμοποιεί πολύ το αριστερό μας ημισφαίριο του εγκεφάλου). Ίσως μπορείς να αφήνεις την πένα σου πότε πότε ελεύθερη. Μπορεί η Ψυχή σου να θέλει να σου πει ένα πολύ χρήσιμο μυστικό για το 2021 🙂 Με βοηθαέι να παίζει μουσική Μότσαρτ στο φόντο …

  4. Πόπη
    2 Ιανουαρίου 2021

    Το 2020 κατάλαβα πως αν χαλαρωσω τη δική μου πλευρά τότε μπορεί πολύ εύκολα να χαλαρώσει κ η άλλη πλευρά!! Κ τότε σιγά σιγά οι διαπροσωπικές σχέσεις γίνονται καλύτερες κ πιο ειλικρινείς!!
    Εύχομαι η νέα χρονιά να φέρει κάθε αγαθό που επιθυμεί ο καθένας!!!οποίο κ αν είναι αυτό!

    1. 28 Ιανουαρίου 2021

      Είναι σπουδαία ανακάλυψη αυτή Πόπη! Πράγματι, εμείς φτιάχνουμε την πραγματικότητά μας με τη δική μας συμπεριφορά και τις σκέψεις, γιατί όλα εκπέμπουν ενέργεια. Κάθε μας δράση δημιουργεί μία αντίδραση. Και εγώ ανακάλυψα ότι αρκεί να το σκεφτώ ακόμα και αν δεν πω κάτι, ο άλλος το ‘πιάνει’ σε ένα επίπεδο αόρατο. Ζήτω οι θετικές, όμορφες γεμάτες αγάπη σκέψεις!

Comments are closed.