Μια ζωή με νόημα

Η Αλίκη στο παραμύθι «Αλίκη στην χώρα των Θαυμάτων» όταν έψαχνε για έναν δρόμο, φτάνει σε ένα σταυροδρόμι και ρωτάει τον Γάτο: «Μπορείς να μου πεις ποιο δρόμο πρέπει να πάρω για να βγω από εδώ;».
Ο Γάτος της απαντάει: «Αυτό εξαρτάται από το πού θέλεις να πας».
Η Αλίκη δεν φαινόταν και ιδιαίτερα προβληματισμένη και του λέει: «Δεν με νοιάζει και πολύ». Ο Γάτος τότε χαμογελώντας στωικά, της είπε: «Τότε δεν έχει σημασία ποιο δρόμο θα επιλέξεις!».

Αν είσαστε σαν την Αλίκη, χωρίς προβληματισμό και ευτυχής γιατί στη ζωή σας όλα πάνε καλά, τότε αυτό το άρθρο δεν θα σας ωφελήσει και πολύ … Αν όμως ανήκετε σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες, τότε ίσως αξίζει το χρόνο σας:

• όταν σας ρωτάνε «Πώς είσαι;», εσείς απαντάτε … «Καλά είμαι … την παλεύουμε!»,
• νιώθετε τακτικά άγχος, απογοήτευση ή ακόμα και απόγνωση ότι δεν θα τα καταφέρετε,
• ή νιώθετε ότι όλα πάνε καλά, αλλά τίποτα ενδιαφέρον δεν προκύπτει στη ζωή σας και οι μέρες σας κυλούν βαρετά,
• είσαστε γονείς, δάσκαλοι ή καθοδηγητές νέων.

«Σκοπός», «Όραμα», «Όνειρο» για μένα σημαίνουν το ίδιο. Απαντούν σε δύο ερωτήματα: το «γιατί;» και το «πού;» …
«Γιατί υπάρχω;», «Για ποιο λόγο ζω;», «Γιατί υπάρχει η εταιρία μας, ο οργανισμός μας, η ομάδα μας;», «Πού θέλω να φτάσω;», «Πού θέλουμε να φτάσουμε ως ομάδα;», «Προς τα πού θέλουμε να πάμε;».

Τι κάνει η ύπαρξη Σκοπού;

1. Μας βοηθάει να διατηρούμε μια πιο πανοραμική εικόνα της πραγματικότητας και να θυμόμαστε να είμαστε ευγνώμων για αυτά που έχουμε … που είναι τόσο πολλά και τόσο πιο πολλά από ότι είχαν οι πρόγονοί μας!

2. Έτσι με αυτήν την πανοραμική εικόνα, πετώντας ψηλά πάνω από τον μικρο-κοσμό μας, μπορούμε να δούμε περισσότερα σενάρια και μονοπάτια υλοποίησης από ότι αν περπατάμε πάνω στην άσφαλτο, μέσα στον μικρο-κοσμό μας. Φανταστείτε τη θέα από ψηλά μέσα από ένα αεροπλάνο… αντί τη θέα που έχει ένα ποντικάκι τρέχοντας μέσα σε ένα δάσος με τεράστια δέντρα. Αντίστοιχη είναι η έκφραση: «Χάσαμε το δάσος, από τα δέντρα».

3. Μπορεί τελικά αυτό που οραματιστήκαμε να είναι πολύ μικρό σε σχέση με αυτό που θα κάνουμε τελικά γιατί το όνειρό μας αποτελούσε απαραίτητο βήμα για να πάμε ακόμα πιο πέρα …

4. Μας καθοδηγεί να περνάμε πάνω από τα κύματα της ζωής σαν να βρισκόμαστε στην Κιβωτό μας και όχι να πνιγόμαστε κάθε φορά από αυτά, μετά από εξαντλητική πάλη.

5. Μας ενεργοποιεί όταν πρέπει, γιατί αποκτούμε την διάκριση να επιλέγουμε τις σωστές κινήσεις και κατά έναν μαγικό τρόπο να γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε ως το επόμενο μικρό βηματάκι.

6. Η έννοια της επιθυμίας, του ονείρου και ακόμα πιο πέρα η έννοια του Οράματος είναι έννοιες συνυφασμένες, με τη ροή της ίδιας της ζωής. Βρισκόμαστε σε μια συνεχόμενη διαδικασία να τις ζούμε. Πολλές φορές είναι τόσο άυλες και συναισθηματικά φορτισμένες που δυσκολευόμαστε να τις εκφράσουμε με λόγια. Μας ωθούν πέρα από τα συνηθισμένα μας όρια, πέρα από την «κόκκινη γραμμή» του βολέματος και της ασφάλειάς μας, σε ύψη έμπνευσης και δημιουργικότητας που εκπέμπουν και μεταδίδουν Φως σε όλους γύρω μας.

7. Μας σταματά από το να κάνουμε ‘μικρο-διαχείριση’ της ζωής μας (βλέπε επόμενο post εδώ στο blog: «Σκέψου το και έγινε»).

8. Αποτελεί μια πρόσκληση προς τον καλύτερό μας εαυτό, να γίνουμε κάτι καλύτερο . «Φθάσε παιδί μου, εκεί όπου δεν μπορείς», Ν.Καζαντζάκης.

9. Το να υλοποιείς το Όνειρό σου, αποτελεί μια έντονα δημιουργική διεργασία, πηγή ευτυχίας για κάθε άνθρωπο … και σαν ανταμοιβή, το Σύμπαν μας φέρνει απίστευτη επιτάχυνση συγχρονικότητας! Μόλις σκεφτούμε κάτι, αμέσως εμφανίζεται κάποιος που μπορεί να μας βοηθήσει, ή τα υλικά αγαθά που χρειαζόμαστε …

10. Όταν δίνουμε τροφή στην Ψυχή μας με το να δημιουργούμε, τότε αποκτούμε καλή επικοινωνία με τον Ανώτερό μας Εαυτό και κατά συνέπεια «ακούμε» πιο συνειδητά την καθημερινή του καθοδήγηση, αποφεύγοντας έτσι κακοτοπιές.

11. Στις δύσκολες στιγμές, ο Σκοπός μάς κρατάει πάνω από τα κύματα … γιατί διατηρούμε την πανοραμική όραση και καταλαβαίνουμε ότι κάθε πρόκληση που εμφανίζεται είναι για το καλό μας … Ίσως οι κατάλληλοι ‘παίκτες’ δεν μπήκαν ακόμα στη θέση τους … Κατά κάποιο τρόπο, ένα όραμα και η πίστη σε αυτό, μας βοηθάει να διατηρούμε την ηρεμία μας … να χαλαρώνουμε, να μην αγχωνόμαστε για το ‘μέλλον’.

12. Ξεφεύγουμε από την γραμμική μας σκέψη (αιτία-αιτιατό) και προχωράμε προς μια πιο συνθετική-συστημική σκέψη που ταιριάζει περισσότερο στον ‘χαοτικό’ κόσμο που ζούμε, που στην ουσία είναι ένα σύστημα, μέσα σε ένα άλλο σύστημα …μέσα σε ένα άλλο σύστημα κ.τ.λ., όπως τα fractals (μορφοκλάσματα).

Ένα από τα πολλά παραδείγματα της δύναμης του Σκοπού, διηγείται ο Δρ Βίκτορ Φράνκελ μέσα στο βιβλίο του «Ζωή με νόημα», που έγραψε μετά από μελέτες, αλλά και μέσα από τα δικά του βιώματα ως κρατούμενος σε στρατόπεδο συγκεντρώσεως στην Γερμανία και έχοντας χάσει εκεί, όλους τους αγαπημένους του. Όταν έφτασε στο στρατόπεδο, του πήρανε όλα του τα υπάρχοντα. Το σημαντικότερο, ήταν ένα χειρόγραφο για ένα βιβλίο που είχε σχεδόν τελειώσει να γράφει. Αυτό τον πόνεσε πολύ. Αποφάσισε όμως παρά τις τρομακτικά δύσκολες συνθήκες και την έλλειψη χαρτιού, να ξαναγράψει το βιβλίο ξανά από την αρχή. Η επίμονη πίστη σε έναν Σκοπό, καθώς και άλλες του πράξεις ανθρωπιάς, τον έσωσαν από βέβαιο και φρικιαστικό θάνατο.

Πώς βρίσκουμε τον Σκοπό της ζωής μας;

Είναι μια εύλογη και ίσως αγχωτική ερώτηση, ειδικά για τους περισσότερους από εμάς που δεν είναι και τόσο ξεκάθαρα τα πράγματα. Η απάντηση είναι για μένα, πλέον, απλή. Μην ψάξετε όμως, έξω από εσάς να την βρείτε, γιατί βρίσκεται ήδη μέσα σας!! Αν ρωτήσετε την καρδιά σας τι είναι αυτό που σας ενθουσιάζει να κάνετε, τότε αυτός είναι και ο Σκοπός σας, ή τουλάχιστον πολύ κοντά στον Σκοπό σας. Γιατί, όταν ασχολούμαστε με αυτό που αγαπάμε, δεν μπορεί πάρα να είμαστε πολύ καλοί σε αυτό, προσφέροντας έτσι κάτι μοναδικό στην Ανθρωπότητα … τον καλύτερό μας Εαυτό.

Μην φοβηθείτε αν οι σπουδές σας φαίνονται άσχετες με την αγαπημένη σας ασχολία! Είναι συνηθισμένο φαινόμενο στις πιο απελευθερωμένες κοινωνίες και θα δείτε στην επόμενη στροφή της ζωής, πόσο πολύ σας χρησίμευσε το δήθεν ‘άσχετο’ πτυχίο. Βρείτε λοιπόν, κάτι που λειτουργεί και σας αρέσει να κάνετε και απλώς κάντε το … μην ανησυχείτε ιδιαίτερα για το αν θα σας αρέσει σε 10 χρόνια από τώρα και αν κάνετε λάθος … Κάθε τι που κάνετε με την καρδιά σας αποτελεί βήμα, το σωστό βήμα, στο μονοπάτι της ψυχής σας … Το Πνεύμα σας δεν φορολογείται, δεν φυλακίζεται, δεν πεθαίνει!! Οπότε συνεχίστε να περπατάτε, μην φοβηθείτε να πειραματιστείτε! Δοκιμάστε τα όλα! Μην απορρίπτετε ένα ρούχο, πριν το δοκιμάσετε! Μια μέρα, θα κοιτάξετε πίσω τη ζωή σας και θα συνειδητοποιήσετε ότι πάντα βαδίζατε σωστά. Πάντα προχωρούσατε προς τον Σκοπό της ζωής σας.

Οραματίζομαι έναν κόσμο που όλοι οι άνθρωποι κάνουν αυτό που αγαπούν. Αυτό που λέει η καρδιά τους.

Γίνεται ο πόνος μας χαρά
Το άγχος λιγοστεύει
Αρκεί να βρούμε στη ζωή
Αυτό που μας μαγεύει.
Μανούσος Σταυρακάκης

 

Σημείωση: Το επόμενο άρθρο εδώ στο blog, ίσως σας ενδιαφέρει γιατί συνδέεται με το παραπάνω. Έχει τίτλο: «Σκέψου το και έγινε!».

Σχετική βιβλιογραφία, ιστοσελίδες, ταινίες

– Καζαντζάκης Νίκος, (2014), «Αναφορά στον Γκρέκο», Εκδόσεις Ελένη Καζαντζάκη.
– Βίκτορ Φράνκλ, (2010), «Το νόημα της ζωής», εκδόσεις Ψυχογιός.
– Έμμετ Φόξ, (1989), «Διαγράμματα Ζωής», εκδόσεις Πύρινος Κόσμος.
– Caroline Myss, (1996), «Ιερά Συμβόλαια», εκδόσεις Διόπτρα.
– Πεκ Σκότ,(1988), «Ο δρόμος ο λιγότερο ταξιδεμένος», Εκδόσεις Κέδρος.
– Αλεξία Μαίρη Τζωρτζάκη, (2016), «Ασκήσεις Πορείας», ιδίαν έκδοση.
– Νταν Μιλμαν, «Ο δρόμος του ειρηνικού πολεμιστή», Εκδόσεις Έσοπτρον.
– Δανέζης Μάνος και Στράτος Θεοδοσίου, (1999), Το Σύμπαν που Αγάπησα – Εισαγωγή στην Αστροφυσική Τόμος Α, Εκδόσεις Δίαυλος.
– Λουντέμης Μενέλαος, (2014) «Ένα Παιδί μετράει τα Άστρα», Εκδόσεις Πατάκη.
– Gray John, (2006), «Πως ν’ αποκτήσεις ό,τι θέλεις αλλά και να θέλεις ό,τι έχεις», Εκδόσεις Φυτράκη.
– Byrne Rhonda, (2006), «Το Μυστικό», Εκδόσεις Λιβάνη.
– Sharma, Robin, (2011), «Ο μοναχός που πούλησε την Ferrari», Εκδόσεις Διόπτρα.
– Coelho Pablo, (2013), «Ο Αλχημιστής», Εκδόσεις Α.Α.Λιβάνη.
– Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ, (1990), «Ο Μικρός Πρίγκιπας», Εκδόσες Ηριδανός.
– Έρμαν Έσσε, (2011), «Σινχάρτα», Εκδόσεις Καστανιώτη.
– Nachmanovitch Stephen, (2013), «Δημιουργικότητα στη ζωή και στην τέχνη», Εκδόσεις Αιώρα.
– Von Foster Heinz & Broecker Monika Silvia, (2015), «Part of the World», CreateSpace Independent Publishing Platform.
– Jeremy W. Hayward, (1997), «Letters to Vanessa”, Shambhala publications.
– Osho, (2001) «Intuition: Knowing Beyond Logic», St.Martin’s Griffin Publishers.
– Chögyam Trungpa,(1984), «Shambhala- The Sacred Path of the Warrior», Shambhala Publications.
————————————————
– Ταινία «Invictus», για τη ζωή του Ν. Μαντέλα μετά την 30χρονη φυλάκισή του.
– Ταινία «Η νύφη που το έσκασε», με την Τζούλια Ρόμπερτς που υποδύεται το ρόλο μιας γυναίκας που δεν έχει ιδέα τι θέλει στη ζωή της.
– Ταινία «Οι τρείς ηλίθιοι», ινδικής παραγωγής, ίσως η πιο αγαπημένη μου, γιατί μας δείχνει τελικά τι σημαίνει ευτυχία.
– Ταινία «Αλίκη στην χώρα των Θαυμάτων», βασισμένη στο ομώνυμο παραμύθι του Carroll Lewis.

Αλεξία Μαίρη, (48). Το πιστεύω της: «να γίνει εκείνη η αλλαγή που θέλει να δει στον μικροκοσμό της», email: iris@artofjoy.gr

Η φωτογραφία είναι από το Σούνιο, το 2017. Είχαν φανταστεί άραγε οι αρχιτέκτονες και οι χτίστες του ναού, τη σημασία που έχει για εμάς σήμερα, η δική τους ζωή και το έργο;