Κυνηγώντας την «Ευτυχία»

Πολλές φορές από το ξεκίνημα του www.artofjoy.gr (ή αλλιώς, του «Ίρις, η τέχνη της ευτυχίας»), χρειάστηκε να επαναπροσδιορίσω ποια είμαι και πώς ορίζω τελικά τη λέξη «ευτυχία». Και αυτό γιατί αν και γενικότερα είμαι αισιόδοξος άνθρωπος, δεν έχω πάντα τη φωτεινή αύρα που βλέπεις σε αυτήν εδώ τη φωτογραφία μου : – ) Υπήρξαν και υπάρχουν ακόμα στιγμές που έχω νεύρα, που θυμώνω, που είμαι λυπημένη, που φοβάμαι, που αρρωσταίνω. Οι άνθρωποι γύρω μου και ίσως περισσότερο ο ίδιος μου ο εαυτός, είχαν την «απαίτηση» να είμαι πάντα χαρούμενη, Art Of Joy-style!

Και κάτι ακόμα πολύ βασικό, που συνδέεται με τον ορισμό της «ευτυχίας». Με ρωτούν ολοένα και συχνότερα και «πώς μπορώ να βρω ποιος είναι ο σκοπός της ζωής μου, όπως τον βρήκες εσύ;». Ανακάλυψα, λοιπόν, μετά από πολλά … πολλά … χρόνια ότι είναι τελικά απίστευτα απλό!! Τόσο απλό που αρχικά, δεν ήθελα να το δεχτώ: «Να είσαι ο εαυτός σου! Κάθε στιγμή. Μπορείς; Μπορείς να μην σε ενδιαφέρει τι θα πουν ή τι θα σκεφτούν οι άλλοι για εσένα;» Το αντέχεις; Να είσαι κακόκεφος … να είσαι γελοίος … να είσαι επιθετικός … να είσαι κλαψιάρης … να είσαι γριπωμένος … να είσαι αγριεμένος … να κάνεις ορθογραφικά λάθη … να σου πέφτουν και κάποιες «μπάλες» … Το αντέχεις;

Αντέχεις, να επιλέγεις ανεξάρτητα από τις προτροπές των γονιών σου, των δασκάλων σου, των «γκουρού της ζωής σου» να ασχολείσαι με αυτό που σε κάνει να νιώθεις ότι χάνεσαι στη στιγμή; Τότε, κάθε σου κύτταρο θα είναι απέραντα ευτυχισμένο! Και … επιπλέον, θα έχεις βρει τον λόγο για τον οποίο προσγειώθηκες σε αυτόν τον Πλανήτη, σε αυτές τις συντεταγμένες, σε αυτήν την οικογένεια …

Όσο και λίγο να σου φαίνεται, χωρίς τη δική σου ξεχωριστή πινελιά, η ζωγραφιά της μικρής αυτής γωνίτσας της Γης δεν θα είναι ολοκληρωμένη! Μπορεί για εσένα ο χρόνος να σταματά με το να ασχολείσαι με τα παιδιά σου ή με το να μιλάς όλη μέρα με άλογα ή με το να φτιάχνεις αμαξίδια για ζωάκια που δεν έχουν πόδια ή με το να καθαρίζεις σιλό πετρελαίων ή με το να παίζεις beat box μουσική με το στόμα σου! Δες κάποια όμορφα παραδείγματα στο βίντεο και στις φωτογραφίες στο επόμενο vlog post: «Να είμαι ο Εαυτός μου», εδώ στο www.artofjoy.gr/blog/ και πάνω στο θέμα του σκοπού της ζωής, μπορείς όταν έχεις χρόνο να διαβάσεις και ένα παλαιότερο blog μου, με τίτλο: «Μια ζωή με νόημα».

Σίγουρα πάντως, δεν ήρθες εδώ κατά λάθος και σίγουρα πριν αποχωρήσεις θα έχεις ήδη κάνει τη διαφορά για ένα έστω έμβιο ον! Και αυτό θα είναι αρκετό!

Η σοφή Μάγια Αγγέλου είχε πει κάποτε: «Η κληρονομιά σου, είναι κάθε άνθρωπος που άγγιξες … »
Τώρα μήπως είναι πιο εύκολο να ορίσουμε τι σημαίνει «ευτυχία»;

Τι λες, να κάνουμε μια μικρή έρευνα;

Αν θέλεις μπορείς να αφήσεις τη δική σου σοφία από κάτω εδώ στα σχόλια … απαντώντας σε αυτήν την ερώτηση: «Τι είναι για εμένα ‘ευτυχία’;» Ίσως με το σχόλιό σου βοηθήσεις να φωτίσεις τον δρόμο προς την ευτυχία, για ένα συνάνθρωπό σου … Εάν δε γνωρίζεις πώς να βάλεις σχόλιο, μπορείς να μου στείλεις την απάντησή σου στο email: iris@artofjoy.gr και θα την προσθέσω εδώ.

Σε χαιρετώ με σπίθες στα μάτια μου!

Αλεξία Μαίρη, (50). Πρόσφατα έγραψε το βιβλίο: “Speak Your Truth and Lead”, για λεπτομέρειες, κάνετε σύνδεση εδώ: www.be-heart-led.com

Το πιστεύω της: «να γίνει εκείνη η αλλαγή που θέλει να δει στον μικροκοσμό της», email: iris@artofjoy.gr

… η φωτογραφία είναι χωρίς μοντάζ. Πάρθηκε σε υψόμετρο 1000 μ., πάνω από την πόλη Lillehammer στην Νορβηγία – Ιανουάριος 2020.

Comments 13

  1. Ελευθερία
    14 Φεβρουαρίου 2020

    Ήμουν δυστυχισμένη εδώ και δεκαετίες για την κακή σχέση που είχα με κάποια δικά μου άτομα. Με είχαν κάνει να πιστέψω ότι έφταιγα εγώ, όμως μια στιγμή, ξαφνικά, έγινε κάτι στο μυαλό μου και συνειδητοποίησα ότι αυτοί δεν ήταν εντάξει απέναντί μου, αυτοί μου ασκούσαν διάφορα ήδη βίας. Από τότε που το κατάλαβα αυτό έφυγε από πάνω μου το τεράστιο βάρος που κουβαλούσα και με ενδιαφέρει απλά να πατάω γερά στη γη να μην έχω ανάγκη κανένα, και με ανθρώπους που δεν με καταλαβαίνουν να περιορίζω τις επαφές στο ελάχιστο δυνατό ή και καθόλου αν γίνεται. Έχει σημασία να καταλάβεις ότι δεν είναι δυνατόν να φταις για όλα εσύ, ότι δεν είναι δυνατόν να δικαιολογείς συμπεριφορές που ολοφάνερα είναι άδικες. Επιτυχία και ευτυχία είναι να μην έχεις οικονομική και συναισθηματική εξάρτηση, να είσαι ελεύθερος να κάνεις το επάγγελμα που αγαπάς και να πληρώνεσαι δίκαια γι΄αυτό.

    1. 15 Φεβρουαρίου 2020

      Μπράβο Ελευθερία που το δούλεψες πολύ και βρήκες τον τρόπο να “ελευθερωθείς” από τα “δεσμά” σου : -) Είμαστε σίγουροι ότι πολύ θα ήθελαν να ακολουθήσουν το παράδειγμά σου. Ίσως θελήσεις να μοιραστείς μαζί μας πώς ξεκίνησες την αποδέσμευση … Τι έκανε τη διαφορά;

  2. Κατερινα
    15 Φεβρουαρίου 2020

    Ευτυχία για μένα είναι να είμαι κοντά στη φύση, θάλασσα ή βουνό, βοιωτικά αυταρκης, σε ένα σπίτι με μουσική και βιβλία.. Και αν είμαι τυχερή με μια όμορφη συντροφιά και τη σκέψη ότι έχω βοηθήσει τουλάχιστον έναν απ τους συνανθρώπους μου..

    1. 15 Φεβρουαρίου 2020

      Ναι. Είναι τόσο απλό και δίπλα μας! Η Φύση …

  3. 15 Φεβρουαρίου 2020

    ΕΙΜΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ “ΕΥΤΥΧΙΑ” ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΣ ΜΑΤΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΗ ΤΑΞΗ ΜΟΥ, ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΛΛΗΜΕΝΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΕ ΑΦΗΝΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ. ΜΕ ΚΑΝΟΥΝ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΟΤΑΝ ΜΕ ΚΟΙΤΑΝΕ. ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ. ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΑΠΗ ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ. ΜΟΥ ΑΠΑΛΥΝΟΥΝ ΤΗ ΚΑΡΔΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΩ …
    email: christina1.papageorgiou [@] yahoo.gr

  4. 15 Φεβρουαρίου 2020

    “Ευτυχία” είναι … κάθε μοναδική στιγμή ο εαυτός σου χαμένος μέσα στην μαγεία του πνεύματός του!!

    (το παραπάνω σχόλιο μας το έστειλε η Ειρήνη Ο., μέσω email και της το ανεβάσαμε εδώ, εμείς από το ArtOfJoy)

  5. Τηλέμαχος
    15 Φεβρουαρίου 2020

    Δεν ξέρω τι είναι η απόλυτη ευτυχία. Μάλλον όταν είσαι “γεμάτος” συναισθηματικά και απαλλαγμένος από τα δεσμά που σου επιβάλλουν οι άλλοι.
    Νομίζω πως τέτοιες στιγμές έχω ζήσει όταν:
    * έφτιαξα κάτι και μου άρεσε (η χαρά της δημιουργίας – είτε σαν προγραμματιστής ΗΥ είτε στα καλλιτεχνικά μου χόμπυ)
    * έζησα μια εμπειρία είτε μόνος είτε με πολύ αγαπημένα μου άτομα
    * πιστεύεις ότι όλα σου πάνε καλά ή όπως τα έχεις σχεδιάσει (λίγο πριν ο Μέρφυ αναλάβει…)

    1. 29 Φεβρουαρίου 2020

      Πάντα με μια υπέροχη αίσθηση του χιούμορ, Τηλέμαχε! Χαίρομαι που μας θύμισες πόσο σημαντικό είναι να το διατηρούμε … Αχ αυτός ο Μέρφυ … Θα ήθελα πολύ να τον γνωρίσω : – )

  6. ευα καρπετα
    18 Φεβρουαρίου 2020

    Αλεξία καθε φορα που παιρνω ενα μηνυμα σου ειναι στιγμες ευτυχιας!
    Μου μιλας στον ενικο με το μικρο μου ονομα και αγγιζεις την ψυχη μου με τις αληθειες σου!
    Τελευταια καταλαβα οτι η ζωη ειναι καθημερινες ματαιωσεις…ομως η τεχνη να τις αντιμετωπιζεις με
    δημιουργικους τροπους σε φερνει κοντα στη λεξη ευτυχια.
    Με συγκινει που ενας αγνωστος ανθρωπος επικοινωνει με την ψυχη μου και καταληγω πως η ομορφια ειναι απλη κι απλοχερη.
    Θαθελα ν αλλαξω τον κοσμο αλλαζοντας εμενα πρωτα και προσπαθω κι ας τρωω τα μουτρα μου.
    Ολα τα εφοδια ειναι δωρεαν…αγαπη φιλι στοργη χαδι τρυφεροτητα χαρα ελπιδα γελιο αποδοχη ισοτητα εκτιμηση ερωτας και ποσα πολλα ακομη.
    Καλη συνεχεια σε ολους μας!

    1. 29 Φεβρουαρίου 2020

      Ναι Όμορφη Εύα! Αυτό έχω καταλάβει και εγώ. Ό,τι χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι το έχουμε ήδη, αρκεί να το “δούμε” και συνήθως αυτά τα εφόδια είναι άυλα. Ας συνεχίσουμε να περπατάμε λοιπόν! Είμαστε όλοι μαζί παρέα στον Παράδεισο (που κάποιες ημέρες μας φαντάζει ως Κόλαση). Όλα περνάνε – τίποτα δεν μένει στάσιμο…

  7. ΑΡΤΕΜΙΣ
    18 Φεβρουαρίου 2020

    Ευτυχία για εμένα είναι να είσαι εκεί που θέλεις, όταν θέλεις, με τους ανθρώπους που θέλεις και να είσαι ο εαυτός σου !!

    1. 29 Φεβρουαρίου 2020

      Ευχαριστούμε Άρτεμις για τη σοφία σου!

  8. Ευτυχία
    20 Μαΐου 2020

    Η ευτυχία είναι μόνον μια απρόσκοπτη ανάσα σε ένα ανοιξιάτικο πράσινο λιβάδι. Πόσες χιλιάδες πράσινα της άνοιξης ανθίζουν……

Comments are closed.