Επιστροφή στο μέλλον

Το πιο σημαντικό σε κάθε γεγονός που παρουσιάζεται μπροστά μας είναι η κατάσταση της ατομικής μας συνειδητότητας, το επίπεδο, θα έλεγα απλοϊκά, της εγρήγορσής μας ή της ικανότητάς μας στο να εστιάζουμε τις σκέψεις μας στην τωρινή στιγμή, δίχως να κάνουμε σενάρια για το μέλλον. Για αυτό και ο καθένας από εμάς αντιλαμβάνεται και αδρανοποιείται, δρα ή αντιδρά στο ίδιο γεγονός με διαφορετικό τρόπο. Τώρα, ο καθένας μας καλείται να βρίσκεται σε εγρήγορση, όχι μόνο μπροστά σε ένα γεγονός που τον αφορά προσωπικά, αλλά και συγχρόνως σε ένα συλλογικά, Πλανητικό γεγονός. Ολόκληρη η Ανθρωπότητα βρίσκεται λοιπόν, σε ένα κρίσιμο μεταίχμιο, αφού είμαστε όλοι συλλογικά διαπλεκόμενοι, αλληλοεξαρτώμενοι από την εξάπλωση μιας αόρατης ενέργειας. Βέβαια, όπως πολύ σοφά μας απέδειξε ο Έλληνας γιατρός του Πανεπιστημίου του Harvard, Νικόλας Χρηστάκης, πάντα ήμασταν συλλογικά διαπλεκόμενοι και αλληλοεξαρτώμενοι, απλώς τώρα έχουμε αρχίσει να το συνειδητοποιούμε. Έχουμε ήδη μπει στην επόμενη περίοδο της εξέλιξής μας. Είναι η «Εποχή της Επανασύνδεσης με τον Εαυτό μας». Ας το εξηγήσω …

«Για να ευδοκιμήσουμε τώρα, χρειάζεται να αναζητήσουμε τις αξίες των προγόνων μας, εκείνων που έζησαν πολλούς αιώνες πριν από εμάς. Χρειάζεται να «ξανα-θυμηθούμε». Καλούμαστε όλοι σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο, να προχωρήσουμε βαθιά στο εσωτερικό μας, να γνωρίσουμε τον Εαυτό μας στον πυρήνα του και να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον μας. Αυτές οι αποφάσεις σχετίζονται με τις επιλογές που θα κάνουμε στη μάχη του «παλαιού τρόπου σκέψης» μας, με τον «νέο» (απόσπασμα από το καινούργιο μου βιβλίο: «Speak Your Truth and Lead»).

Και σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να προσφέρω μια διαφορετική οπτική γωνία της κατάστασης από αυτήν που μας βομβαρδίζουν οι ειδήσεις. Θα μιλήσω για τη θετική πλευρά των περιστάσεών μας, καθώς η οπτική γωνία της μάζας, χρωματίζει την αντίληψή μας με φόβο, που όχι μόνο έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του ανοσοποιητικού μας, αλλά λόγω της σύνδεσής μας με το «συλλογικό», μας ρίχνει σε έναν φαύλο κύκλο γεωμετρικά αυξανόμενης συλλογικής φοβίας.

Ο «νέος τρόπος σκέψης», ο οποίος είναι στην πραγματικότητα πολύ, πολύ παλαιός, έχει τα θεμέλιά του, στην Αλήθεια, την Αγάπη και την Ελευθερία. Με τον «νέο τρόπο σκέψης»:

1. Μπορούμε να ζούμε περισσότερο στο «Εγώ Είμαι» παρά στο «εγώ κάνω». Έχει μειωθεί αισθητά ο «εξωτερικός θόρυβος». Η αναγκαστική (για τους περισσότερους από εμάς) επιβράδυνση των εργασιών μας, μάς επιτρέπει περισσότερο χώρο-χρόνο για να στραφούμε προς τα μέσα και να ρωτήσουμε: «Τι είναι αυτό που φοβάμαι; Είναι 100% σίγουρο ότι θα συμβεί;», «Τι είναι αυτό που έχω ήδη και για το οποίο θα μπορούσα να νιώθω περισσότερη ευγνωμοσύνη;», «Τι θα μπορούσα να δημιουργήσω σε αυτόν τον κενό χρόνο, που πάντα ήθελα να δημιουργήσω και που πριν δεν μπορούσα λόγω των πιέσεων», «Τι δεν χρειάζομαι στο σπίτι μου;», «Τι δεν χρειάζομαι στις σχέσεις μου;», «Τι είναι αυτό που θέλω πραγματικά;», «Φροντίζω να ακολουθώ το τραγούδι της Ψυχής μου ή παρασύρομαι από τα άλλα ‘χαμστεράκια’ πάνω στη ρόδα;», «Πόσο τακτικά μέσα στην ημέρα μου κρίνω τον εαυτό μου αυστηρά;», «Ποιον σκοπό εξυπηρετεί η αυτο-κριτική που κάνω;», «Πόσο τακτικά κρίνω τους αγαπημένους μου, τους συναδέλφους μου, τους γείτονές μου, το κοινωνικό σύνολο;», «Γνωρίζω τις εσωτερικές συνθήκες αυτών των ανθρώπων για να είμαι σε θέση να ασκώ δίκαιη κριτική;», «Όταν ενεργώ, το κάνω από φόβο ή από Αγάπη;», «Μπορώ να συγχωρήσω τον εαυτό μου;», «Μπορώ να συγχωρήσω τον άλλο;».

2. Δεν υπάρχουν πραγματικά σύνορα. Η Γη μας γυρίζει και αναπνέουμε όλοι τον ίδιο αέρα. Δεν είμαστε τελικά και τόσο διαφορετικοί ο ένας από τον άλλον! Ακόμη και ο Τράμπ δεν είναι ανέγγιχτος! Καλούμαστε λοιπόν τώρα να ξανα-εφεύρουμε νέους τρόπους αντιμετώπισης των ζητημάτων που αναδύονται στην επιφάνεια από το εσωτερικό μας (το υποσυνείδητό μας), με την αναγκαία συνθήκη να διατηρήσουμε την Ανθρωπιά μας. Θα ξανα-συνδεθούμε σε μεγαλύτερο βάθος με τους κοντινούς μας και θα ξανα-θυμηθούμε πώς να τους δείχνουμε τρυφερότητα. Οι οικογένειες θα αρχίσουν να μοιάζουν πάλι με «πραγματικές» οικογένειες. Γεύματα γύρω από το τραπέζι. Οι γονείς θα ξανα-μάθουν πώς να είναι πραγματικά παρόντες, πώς να ακούνε ενεργά τα παιδιά τους. Θα επανασυνδεθούμε με τη συλλογική σκέψη και τη συλλογική δύναμη των ευχών και προσευχών. Η Εκκλησία δεν θα είναι μόνο στον ναό, αλλά θα συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε πρόσβαση σε αυτήν ανά πάσα στιγμή, γιατί είναι και μέσα μας. Επιπλέον, στην εποχή που ζούμε, μόλις ξεπεράσουμε το φόβο ότι ο διπλανός μας θα μας κολλήσει, ο ρατσισμός σταδιακά θα αντικατασταθεί από συμπόνια.

3. Θα ωθηθούμε στο να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία ακόμα περισσότερο για να γίνει η ζωή μας πιο ευέλικτη και λιγότερο σπάταλη στο χρόνο που χρειαζόμαστε για να κυνηγούμε την ύλη: τηλεργασία, ευέλικτα ωράρια εργασίας, πιο προηγμένη ηλεκτρονική αγορά.

4. Θα ανακαλύψουμε πώς να χρησιμοποιούμε την τεχνολογία ως μέσο και όχι ως σκοπό για να επικοινωνούμε. Θα μάθουμε πώς μπορούμε να την χρησιμοποιούμε ως εργαλείο για τη δημιουργία πιο αυθεντικών διασυνδέσεων με τους συνανθρώπους μας: βιντεοκλήσεις (ίσως και τριών διαστάσεων) των ανθρώπων που είναι απομονωμένοι, ιδιαίτερα των αρρώστων και των ηλικιωμένων, συλλογική εμψύχωση παγκοσμίων κοινοτήτων μέσω webcast. Θα μάθουμε πώς να γίνουμε πιο εκφραστικοί με την αγάπη μας, αντί απλώς να την «εννοούμε» … «μα εννοείται πώς σε αγαπάω! Πρέπει να στο λέω κιόλας;» : – )

5. Θα ξανα-θυμηθούμε «νέους» τρόπους να διαθέσουμε τον ελεύθερό μας χρόνο, πιο κοντά στη Φύση, τη φύση μας. Πόσο Netflix πια μπορούμε να χωνέψουμε; Πόσους καφέδες πια θα πιούμε σε καφετέριες τις ημέρες που έχει λιακάδα αντί να περπατήσουμε; Εννοείται βέβαια ότι για τις επόμενες εβδομάδες μένουμε στο σπίτι (#Μένουμε_Σπίτι), αλλά ας δούμε αν μπορούμε να μάθουμε πάλι να ξεχωρίζουμε το κελάηδημα των πουλιών. Είναι ευκαιρία μέσα στην ασυνήθιστη ησυχία των πόλεών μας. Ας σηκωθούμε με την Ανατολή να την θαυμάσουμε, να την ευχαριστήσουμε που μας προσφέρει τόσο γενναιόδωρα την πανδαισία των χρωμάτων της. Ας δώσουμε επιτέλους σημασία στα «ασήμαντα» πράγματα της ζωής, στις λεπτομέρειές της!

6. Ειδικά όσοι από εμάς έχουμε την τύχη να μπορούμε να δουλεύουμε στο σπίτι, θα αρχίσουμε να συνειδητοποιούμε, πόσα υλικά αγαθά έχουμε που είναι διπλά και τριπλά ή που δεν τα έχουμε χρησιμοποιήσει ποτέ. Ψαχουλεύοντας στον ελεύθερό μας χρόνο, τις σκοτεινές γωνίτσες του σπιτιού μας δεν θα ανακαλύψουμε μόνο φωλιές αράχνης, αλλά και ξεχασμένα αντικείμενα … «Τι σπατάλη!», θα σκεφτούμε και θα αναρωτηθούμε … «Γιατί τέτοια ακόρεστη επιθυμία για ύλη;». Οι εικόνες που μας έρχονται από άλλες γωνιές του Πλανήτη, έχουν αρχίσει να μας βάζουν σε σκέψη … «Αν έχεις φαγητό στο ψυγείο σου, φοράς ρούχα, έχεις μια σκεπή πάνω από το κεφάλι σου και ένα κρεβάτι για να κοιμηθείς, είσαι πλουσιότερος από το 75% του Πλανήτη. Αν έχεις λεφτά στην τράπεζα και ψιλά στο πορτοφόλι σου, είσαι ανάμεσα στο 8% των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο!». Πρόσφατα έμαθα ότι κάθε ημέρα πεθαίνουν 21.000 άνθρωποι από την πείνα! Αργά ή γρήγορα ο καθένας μας θα αρχίσει να συμβάλλει με τη δική του στάση προς την κατανάλωση μόνο των πόρων που χρειάζεται για να ζήσει με αξιοπρέπεια.  Ο Πλανήτης μας είναι ένας άφθονος Πλανήτης, αρκεί να καταναλώνει ο καθένας μας ακριβώς αυτό που χρειάζεται και τίποτα παραπάνω! Αυτή η ανάγκη για ισορροπία και ισότητα παρατηρώ με χαρά, ότι έχει αρχίσει να ξυπνάει μέσα μας …

7. Θα ανα-καλύψουμε νέους ενεργειακούς πόρους και θα κατανοήσουμε ότι ο Πλανήτης μας είναι στην πραγματικότητα ένας άφθονος πλανήτης, τόσο σε νερό όσο και σε ενέργεια «πλάσμα». Ο διάσημος φυσικός Nassim Haramein, εξηγεί ότι οι επιστημονικές ανακαλύψεις ελέγχου της βαρύτητας και αυτής της ενέργειας «πλάσμα», θα οδηγήσουν σε εφαρμογές τους στην καθημερινή μας ζωή, όχι σε 50 χρόνια από τώρα, αλλά σε 10 χρόνια! Έτσι, ας ετοιμαστούμε να μπορούμε να «πεταγόμαστε» δίχως όχημα ή αεροπλάνο από το ένα σημείο της Γης στο άλλο! Όλα τα αυτοκίνητα θα είναι στον αέρα και όπως το θέτει: «Θα επιστραφεί η Γη ξανά στη Γη», καθώς πολλές από τις δομές μας, θα πάψουν να επιβαρύνουν την επιφάνειά της. Όσο για το νερό … επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και χρόνια ότι υπάρχει νερό παντού στο Σύμπαν, ακόμα και μεταξύ γαλαξιών («spectral lines of water»). Αν όλα αυτά σας φαίνονται ως σενάρια επιστημονικής φαντασίας, τότε αναρωτιέμαι τι θα έλεγαν οι άνθρωποι πριν 150 χρόνια σχετικά με το μεγάλο μεταλλικό πουλί που μας πάει από την μία άκρη της γης στην άλλη; Ή για όσους από εσάς παρακολουθούσατε μικροί το ‘Star Trek’ (δεν έχανα επεισόδιο) … ποιος θα φανταζόταν τότε ότι θα είχαμε όλοι σήμερα από ένα τράϊ-κόρντερ (= smartphone); Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε την εξαιρετική συνέντευξή του Nassim («The Physics of Spirituality», είναι στα Αγγλικά). Ο επιστήμονας αυτός, όπως και άλλοι, μας δίνει απίστευτη ελπίδα και μας ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο στο περίλαμπρο μέλλον του Πλανήτη μας!!

Προσωπικά, σίγουρα θέλω να βρίσκομαι εδώ στα προσεχή χρόνια. Ας μην ξεχνάμε ότι «μεγαλώνουμε» πιο γρήγορα, όταν βρεθούμε έξω από τη ζώνη ασφαλείας μας και ταρακουνηθούμε. Η αλλαγή μας δίνει την απαραίτητη ώθηση για να εκτοξευτούμε στη σκάλα της εξέλιξής μας! Σας προτρέπω να βουτήξουμε βαθιά μέσα μας και να ξανα-βρούμε τον ενθουσιασμό μας για τη ζωή!! Ας επανα-συνδεθούμε με τον Εαυτό μας.

Έχουμε όλοι την Ελεύθερη Βούληση να διατηρούμε την Πίστη ότι ο Θεός, το Σύμπαν, το Πνεύμα είναι με το μέρος μας και ότι το ίδιο είναι και όλοι οι άλλοι άνθρωποι στο περίγυρό μας! Ας επιλέξουμε να επικεντρώσουμε την ενέργειά μας να τείνουμε προς τα πάνω («Ανάταση» = τείνω άνω). Ας γίνουμε δημιουργικοί παραμένοντας σε σύμπνοια με την Άνοιξη. Και τέλος, ας ανα-καλύψουμε πρακτικούς τρόπους για να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να ενισχύσει τη σωματική του άμυνα. Εδώ έχω συλλέξει 20+ φυσικούς τρόπους ενίσχυσης του ανοσοποιητικού μας.

Εγρήγορση – Ενθύμηση – Δημιουργία

Αλεξία

Η φωτογραφία είναι από την Ανατολή στις 22 Μαρτίου 2020 στο Γάζι Ηρακλείου Κρήτης, όπως φωτογραφήθηκε από την “γεμάτη όρεξη για ζωή” φίλη μας, Σταυρούλα Στρατήγη.  

Αν βρήκατε αυτό το blog post χρήσιμο και δεν έχετε κάνει ακόμα εγγραφή στις “νότες χαράς”, μπορείτε να το κάνετε εύκολα και δίχως δέσμευση, προσθέτοντας το email σας και το όνομά σας εδώ: https://www.artofjoy.gr/eggrafi/

Έχοντας κάνει την εγγραφή σας, θα σας σταλεί ένα μηνιαίο ή δι-μηνιαίο email με πρακτικές ιδέες για να ‘σερφάρετε’ τα κύματα της ζωής πιο επιδέξια και με περισσότερη χαρά! 

Θέλουμε να γνωρίζετε ότι τα προσωπικά σας δεδομένα  θα είναι ασφαλή. Δεν τα μοιραζόμαστε με τρίτους και τα χρησιμοποιούμε μόνο για να επικοινωνούμε μαζί σας. 

Comments 3

  1. Αναστασια
    26 Μαρτίου 2020

    Πολύ σοφό και αισιόδοξο το άρθρο σου Αλεξία μου! Είναι κάτι που έχει ανάγκη όλος ο κόσμος να διαβάζει και να οραματίζεται στις δύσκολες μέρες που περνάει!

    1. 3 Απριλίου 2020

      Είσαι πάντα δίπλα μου καλή μου Αναστασία. Σε ευχαριστώ που με ενθαρρύνεις σε κάθε μου βήμα.

  2. George
    6 Απριλίου 2020

    Right to the point. Very valid observations!

Comments are closed.